Cukorbetegeknek

Cukorbetegeknek

Cukorbetegség élettani háttere

2018. április 21. - Katinka75

A cukorbetegség diabetes mellitus, a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. A diabetes mellitus magyarul "mézédes átfolyás"-t cukorvizelést jelent.

Az elnevezés a két fő tünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal.

A cukor feldolgozási zavara, amit egy inzulin nevű hormon hiánya okoz,és a hasnyálmirigy szigetei termelik.

A középkori orvosok a vizelet megkóstolásával állapították meg a diagnózist.

A tápcsatorna a táplálékkal felvett összetett szénhidrátokat cukorra bontja. Minden emészthető szénhidrát hasonló hatású a szervezetre, bár a lebontás sebessége fontos tényező. A cukor a bélből felszívódva a vérbe, és a test minden részére eljut.

A sejtek a cukrot energiaforrásként használják, különösen nagy mennyiségben a májsejtek és az izomsejtek képesek a cukor tárolására nagy molekulasúlyú szénhidrát glikogén formájában, és szükség szerint ebből szabadítanak fel.

Az inzulinnak még egy hatása van: ez az egyetlen hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi a zsírszövetben, és azt támogatja, hogy a zsír a raktárakban maradjon. Inzulin abszolút hiányában ezért léphet fel testsúlycsökkenés.

Cukorbetegségben inzulin hiányában vagy az inzulin hatásának csökkenésekor a sejtek az agysejtek kivételével nem tudják a cukrot a vérből felvenni, így az a vérben marad. Emellett növekedik a cukorújraképzés is a májban.

Ezek a folyamatok együttesen ahhoz vezetnek, hogy megemelkedik a vércukorszint.

Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, a sejtek inzulin hiányában nem képesek a cukor felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit.

Az 1-es típusú diabetes mellitus más néven inzulinfüggő diabetes mellitus egy autoimmun betegség, amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei.

A 2-es típusú diabetes mellitust más néven nem inzulinfüggő diabétesz az izolált szénhidrátok fogyasztása cukor, fehér liszt a magas glikémiás index okozza. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe,annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet.

paleo_tal.jpg

Az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással nem véletlenül, mivel az elhízást az izolált szénhidrátok okozzák a magas glikémiás indexük miatt.

Itt kell megjegyeznünk, hogy a dél amerikai chia magnak vércukorszint csökkentő hatása is van.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorbetegeknek.blog.hu/api/trackback/id/tr315131576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása