Cukorbetegeknek

Cukorbetegeknek

Cukorbetegek diétája

2016. november 27. - Katinka75

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája 1 vagy 2 típus, az egyéni adottságok testsúly, életkor, társbetegségek befolyásolják.

A diétának fontos szerepe van mind a két típusú cukorbetegség esetén, gyógyszeres,vagy inzulinkezelés esetén,mindig az adott kezelésnek megfelelő étrend javasolt.

Az 1 típusú cukorbetegeknél ma már az újabb inzulinkészítmények adagolásával alkalmazkodni lehet a táplálkozáshoz és a fizikai megterheléshez.

A 2 típusú cukorbetegeknél a legfontosabb szempont az ideális testtömeg elérése és annak megtartása.

Az étkezés után kialakuló vércukorszint emelkedés függ az elfogyasztott táplálék glikémiás indexétől, de a szénhidráttal együtt elfogyasztott zsírok és fehérjék elhúzódóbbá tehetik a felszívódást, pozitív irányba befolyásolva a vércukorszint emelkedését.

A napi szénhidrát- és energiabevitelt 3-5 alkalommal érdemes felvenni, inzulinnal kezelt beteg esetében 3-6 alkalommal.

eritrit_3.jpgInzulinnal kezelt cukorbetegek esetén azért fontos a diéta, mert a szénhidrát elfogyasztása során 1 óra múlva alakul ki a vércukorcsúcs, és 3 óra múlva lecseng, viszont az adagolt inzulin hatásgörbéje más.

Még az intenzív inzulinkezelés mellett sem olyan gyors az inzulin felszívódása, mint ahogy az egészséges szervezetben megvalósul.

Az étrend összeállítása a 2 típusú diabétesz esetében inkább kalóriában, krisztalloid szénhidrátban és zsírban szegényebb étrendet javasolnak.

Míg az 1 típus esetén tekintettel a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülését ajánlják, azonban nem szükséges zsírban és fehérjében szegény étrend, hiszen az egészséges élet a cél.

A korszerűnek tekinthető cukorbeteg-étrendben a szénhidrátok 50, a fehérje 20, a zsír 30 százalékos arányban szerepel.

Minden étkezésnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia. Normális testsúly esetén annyi energiát kell a szervezetnek biztosítani, amit a testmagasság, az életkor, az anyagcsere jellemzői és a végzett fizikai tevékenység alapján megkíván.

Túlsúlyos diabéteszes nők esetén napi 1000 kcal, túlsúlyos férfiak esetében 1400 kcal, normális testsúlyú nő esetén 1400 kcal, normális testtömegű férfiak és fizikailag aktív nők számára 1800 kcal energiabevitel javasolt naponta.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén az energiabevitel megfelelő csökkentése meghatározó.

A táplálékkal felvett szénhidrát 50, fehérje 20, zsír 30 százaléka ajánlott.

A naponta elfogyasztható szénhidrátmennyiséget több tényező együttesen befolyásolja. A cukorbetegség típusa, az inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelés, a beteg életkora, testtömege, fizikai aktivitása, egyéb társbetegségei.

Ajánlottak a zsírszegény fehérjeforrások, az 1 típusú betegség esetén azonban nem szükséges a túl szigorú zsírszegény diéta, bár a kalóriaszegény étrend pozitív hatásai nem elhanyagolhatóak. Állati és növényi eredetű fehérjék 1:1 arányban való fogyasztása ajánlott.

Törekedni kell a zsírszegény étrend összeállítására, az érelmeszesedés fokozott kockázata miatt. A zsírszegény tej és tejtermékek, húsok fogyasztása ajánlott. A telítetlen zsírsavak fogyasztása előnyös.

Nem ajánlott a magas koleszterintartalmú belsőségek mint a sertésmáj gyakori fogyasztása. Kiváló tápanyag-összetétele vas, A-, B2-, B12-vitamin miatt azonban ritkán fogyaszthatják cukorbetegek is hetente max. 5-8 dkg mennyiségben. A tojás szintén magas koleszterintartalmú, ugyanakkor kitűnő a tápanyag-összetétele A-, D-, B12-vitamin, mértékletes fogyasztása megengedett heti egy alkalommal önálló ételként szerepelhet a diétában.

Napi többszöri zöldség- és gyümölcs fogyasztásával érhető el megfelelő élelmi rostbevitel.

Fogyasztásuk lassítja a szénhidrátok felszívódását, csökkenti a zsírok felszívódásának mértékét.

Gyümölcsöt naponta ajánlatos fogyasztania a cukorbetegnek 20-30 dkg mennyiségben, a szénhidráttartalom beszámításával.

A szőlő, a banán és a szilva fogyasztása nem ajánlott, mivel ezeknek magas a szénhidráttartalma.Alacsonyabb vércukorszint esetén, mozgás előtt vagy után, bármilyen gyümölcs fogyasztható, mértékkel.

A koffein gyakorlatilag nem emeli a vércukorszintet, cukor hozzáadása nélkül fogyasztható.

Egy új kutatási eredmény szerint a kávé egészséges is lehet nemcsak feldob és elmulasztja a fejfájást, hanem csökkenti a kettes típusú diabétesz, a Parkinson-kór, a vastagbélrák és még a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét is.

Több mint 126 000 ember szokásait 18 éven át tartó vizsgálata után a Harvard tudósai arra a megállapításra jutottak, hogy napi 1-3 csésze kávé fogyasztásával kismértékben csökkenthető a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázata, míg ezt túllépve, napi 6 kávéval a férfiaknál 54, nőknél 30 százalékkal csökken a megbetegedés valószínűsége.

A fenti eredmény összhangban áll a dán kutatók megállapításával is, mely szerint a kávé nagy mennyiségben fogyasztva egészségvédő tulajdonságokkal bír.

A koffein jótékony hatását egyre gyakrabban használja az orvostudomány is. A koffein megtalálható a Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszerekben, az asztma és fejfájás elleni pirulák egy részében is.

Míg egy csésze kávé körülbelül 85 mg koffeint tartalmaz, ezekben a gyógyszerekben akár 120 mg is megtalálható tablettánként.

A kávé tele van antioxidánsokkal, magnéziummal, melyek növelik az inzulin érzékenységet. Ez talán magyarázatot ad arra a harvardi kutatásra, mely kimutatta, hogy a nagy mennyiségű kávét fogyasztók körében sokkal ritkább a diabétesz, mint a teázók esetében.

Az alkoholos italok akár egész étkezésnyi energiát is tartalmazhatnak.Számos rejtett kalória van a borban, a sörben és a röviditalokban is.

Nincs is jobb egy tál friss salátánál. Tele természetes vitaminnal, rosttal, ásványi anyagokkal. A hidegen sajtolt olajok és a joghurt a legalkalmasabbak öntetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorbetegeknek.blog.hu/api/trackback/id/tr405152756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása