Cukorbetegeknek

Cukorbetegeknek

Cukorbetegség tünetei

2016. október 17. - Katinka75

Fokozott folyadékvesztés, a vizeletbe kiválasztódó cukor nagy mennyiségű folyadékot köt meg, vizelethajtóként működik.

anyagcsere.jpg

A betegek ennek megfelelően sok folyadékot fogyasztanak. A hirtelen kialakuló cukorbetegségnek ez az első tünete.

Anyagcsere-zavarok:

Inzulinhatás híján a sejtek a szőlőcukrot nem képesek felvenni, emiatt lesz magas a vér cukortartalma, eközben a sejtek éheznek.

A beteg sokat eszik, mégis csökken a testsúlya. A zsírok lebontása csak cukor jelenlétében lehetséges, anélkül acetonná, ecetsavvá alakulnak. Emiatt a beteg lehelete acetonszagú.

Az anyagcseretermékek savanyúak, felszaporodásuk esetén a szervezet vegyhatása is eltolódik, ami hányingert, hányást, szapora, erőltetett légzést, súlyos esetben kómát okozhat.

A szövetek cukortartalma kezeletlen betegségben megnő, táptalajul szolgál baktériumoknak, gombáknak,az immunrendszeri falósejtek funkciója károsodik, gyakoriak a gombás bőr- és nyálkahártya-fertőzések és ezek talaján kialakuló bakteriális fertőzések.

2-es típusú cukorbetegségben a vércukorszint lassan emelkedik,a tünetek ritkán alakulnak ki, gyakran csak a késői szövődmények alapján derül ki a betegség.

A tartósan magasabb vércukorszint a szervezet különböző fehérjéit károsítja.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorbetegeknek.blog.hu/api/trackback/id/tr65149719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása