Cukorbetegeknek

Cukorbetegeknek

Cukorbeteg diéta

2018. június 25. - Katinka75

A cukorbetegség kezelésének alapja a helyes életmód kialakítása, hiszen a megfelelő étrend, a mozgás beiktatása a hétköznapokba a terápia legfontosabb része, amelyet szükség szerint gyógyszeres kezelés egészít ki.

Ideális testtömegű egyéneknek súlyuk megtartására, túlsúlyosaknak pedig tömegük csökkentésére kell törekedniük,hogy a kellemetlen szövődményeket elkerülhessék. A szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék építik fel ételeinket,szervezetünknek energiát szolgáltatnak, de léteznek táplálékainkban olyan anyagok is, amelyek energiát ugyan nem adnak, de sejtjeink, szerveink működéséhez hasznosak vagy nélkülözhetetlenek. Ez utóbbi csoportba a belek optimális működéséhez szükséges vízben nem oldódó rostokat soroljuk, ezek kémiailag szénhidrátok, a vitaminokat, az ásványi anyagokat, a nyomelemeket, amelyek nélkül szervezetünk működésképtelen lenne. Energiára szüksége van szervezetünknek, de éppen csak annyira, hogy funkcióit ellássa és biztosítsa az egészséges testsúlyt. Miután a túlsúly kedvezőtlenül hat a cukorbetegség lefolyására, a kalória-bevitel óriási jelentőségű a diabéteszben.

A 2 típusú diabétesz megelőzésében, vagy visszafordításában egyre jelentősebb szerepet kaphat a paleolit táplálkozás. Magyarországon erről Szendi Gábor írt könyvet. A paleolit táplálkozás lényege az alacsony glikémiás, egészséges zöldség, gyümölcs, állati fehérje és zsír fogyasztása, s minden gabonaféle, burgonya, kukorica, cukor és tejtermék kerülése. Több kiselemszámú vizsgálatot lefuttattak már, és mindössze pár hét alatt az inzulinrezisztencia, a vércukorszint és az inzulinszükséglet jelentős csökkenéséről számoltak be.A megfelelő diéta fontosságát senki sem vonja kétségbe. Mindkét típusú diabétesz azonban sokkal komplexebb kezelést, állandó orvosi kontrollt, és a beteg szoros és fegyelmezett együttműködését kívánja meg. A cukorbetegség nem más, mint a szénhidrát-anyagcsere zavara.

A szénhidrátok a szervezet leggyorsabban és legkönnyebben hozzáférhető energiaszolgáltatói. A táplálékkal bevitt szénhidrátok, a belekben cukorrá bomlanak le, így szívódnak fel a vérbe, és szállítódnak a sejtekhez. A cukrok egy része ott felhasználódik, más része a májban raktározásra kerül keményítő formájában, hogy szükség esetén mobilizálható legyen onnan, a maradék pedig zsírrá alakul. A felszívódás sebességének pedig a vércukoremelő hatás tekintetében van jelentősége,az egyszerű szénhidrátok gyorsan , míg az összetett szénhidrátok lassan szívódnak fel. Az egyszerű szénhidrátokat a szervezetnek nem vagy csak alig kell bontania, vagyis a cukormolekulák gyorsan bejutnak a keringésbe, alaposan megemelve a vércukorszintet, míg az összetett szénhidrátokat tartalmazó ételek szénhidrátjainak lebontásához idő kell, tehát fokozatosan jutnak be a vérbe, kevésbé emelve meg ezáltal a vér cukorszintjét. A gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételek nem fogyaszthatók, ilyen a cukor, méz,tej, kefir, joghurt, gyümölcsök, gyümölcslevek. A lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételek a teljes kiőrlésű lisztek, az ezekből készült pékáruk, barna rizs, korpás kekszek, nyers zöldségfélék. Az étrendben a szénhidrátok a legfontosabbak,azokat számoljuk, de nem közömbös az sem, mennyi fehérjét és zsírt fogyasztanak. A fehérje-anyagcsere végtermékeit a vese választja ki,s mivel a cukorbetegek hajlamosak veseszövődmények kialakulására, ezért az étrendnek fehérjeszegénynek (1 g/ideális testtömeg kilogramm) kell lennie. A zsírokra pedig azért kell odafigyelni, mert túlzott bevitele elhízáshoz vezet,a túl sok állati zsiradék emeli a vérzsírszintet is, ami további kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.A növényi eredetű élelmiszerek ugyanis, amilyenek az olajok és a margarin is, nem tartalmaznak koleszterint. A mediterrán étrend egyik alapanyaga, az olívaolaj azért olyan egészséges, mert gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyek emelik a védőfaktor (HDL-koleszterin) szintjét a vérben, míg a káros koleszterinét (LDL) csökkentik.

A komoly súlytöbblettel rendelkező betegek esetében a felesleges kilók leadásával a magas vércukorszint csökkenthető.

egeszseges_fogyokura_nincs_tiltott_elelmiszer.jpg

A cukorbetegség étrendje gyakorlatilag megegyezik az egészséges étrend alapelveivel, a különbség csupán mennyiségi,annyi a teendője, hogy számolja a szénhidrátokat, de emellett figyeljen oda az energia- és zsírbevitelre is. Néhány hét alatt, a tartott étrendi javaslatok mellett csökken a vércukorszint, a laboreredmények alapján az orvos eldönti, elegendő lesz-e a diéta, valamint a további fogyás, vagy ki kell egészíteni gyógyszeres terápiával. Inzulinnal nem kezelt cukorbetegek naponta ötször, inzulinnal kezeltek ennél többször étkeznek, meghatározott időpontban. Egyenletes vércukorszint megvalósításához egyenletesen, meghatározott időpontokban kell étkezni. Nem mellékes az sem, hogy az egyes étkezések milyen arányban tartalmaznak gyorsan és milyen arányban lassan felszívódó szénhidrátokat. Ezt részben a cukorbetegség típusa, részben egyéni különbségek határozzák meg.A számolás azonban nem elég, rendkívül fontos a nyersanyagok pontos lemérése is, amelyhez célszerű beszerezni egy levélmérleget vagy más néven "grammos" mérleget, amely maximum fél kilóig mér.

Az édes ízről persze nem kell lemondaniuk, a mesterséges édesítők nem tartalmaznak sem szénhidrátot, sem energiát, nem keverendők össze a cukorpótlókkal, melyek 100 grammja gyakorlatilag 100 g szénhidráttal egyenlő. Legjobb szomjoltó a víz, az ásványvíz, a gyümölcstea vagy akár a limonádé, amelyekből jó, ha naponta legalább másfél-két liter elfogy.

Fontos, hogy kövesse mindenben orvosa, dietetikusa tanácsait.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorbetegeknek.blog.hu/api/trackback/id/tr135012731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.27. 11:41:58

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása