A cukorbetegség terén mind a megelőzésben, mind a kialakult betegség kezelésében nagy szerepet szánnak a csicsókagumónak, illetve a csicsókatermékeknek, amennyiben a hazai fogyasztók befogadják, hírét viszik, segítenek az elterjesztésében, nemcsak az egészségesek, hanem a betegek, vagy gyógyulni vágyók körében is.
A csicsóka fogyasztása nemcsak a megelőzésben, hanem (különösen a fiatalkori I. típusú betegség esetén) a vércukorszint alacsonyan tartásában is, segit,
Elsősorban az elhízott cukorbetegek számára lehet igen fontos táplálék a csicsóka, például a nyers gumó, a csicsókatabletta vagy sűrítmény az inzulinrezisztencia megszüntetésével és az inzulinérzékenység helyreállításával akár a cukorbetegség visszafejlődését, meggyógyulását is hozhatja.
Kiemelt élettani hatású édeskés "gyógytáplálékról" van szó, az inulindús terméket illetően, a mindennapok étrendjében.
Míg az egészséges embereknek a natúr csicsóka-sűrítmény adott esetben csak lehetséges édes alternatívák, csemegék, addig egy cukorbeteg ember számára egy különleges csoda melyre talán régóta várt.
A hazai földben ellenálló, fagytűrő, kiemelten egészségvédő diabetikus "bionyersanyag" rejlik, amely nyersen, és feldolgozva is fogyasztható akár inulindús, akár fruktózdús vagy számos más formában.