Cukorbetegeknek

Cukorbetegeknek

A cukorbetegség tünetei

2016. december 28. - Katinka75

Az 1. típusú cukorbetegség kialakulhat gyermek és fiatal felnőtt korban is. Gyermekkorban akár napok vagy hetek alatt is, felnőttként hónapok alatt. A betegség tünetei a gyakori vizeletürítés, gyakori éhségérzet, fogyás, szomjúság, fáradékonyság.

A 2. típus azonban szinte teljesen tünetmentes is lehet. Éveken keresztül is lappanghat úgy, hogy nem vesszük észre a betegség tüneteit.

Akár 15-20 év is eltelhet mire kiderül, hogy a cukorbetegség tüneteivel állunk szemben. Ebbe a csoportba tartozók erős szomjúságérzetet, fokozott éhségérzetet, látásromlást és a végtagok zsibbadását tapasztalhatják. Előfordulhatnak a bőrön jelentkező fertőzések. Általában a szőrtüszőkben kezdődik, majd innen terjed egyre mélyebbre. Kialakulhat gombás fertőzés is a hajlatokban, amely viszketéssel jár. Ebben az esetben a sebek lassabban gyógyulnak.

A cukorbetegség szövődménye lehet az érelmeszesedés, amely a szervezet egészére kiterjed így a végtagok vérellátásában zavar alakul ki, súlyos esetben agyi-, és szív infarktus következhet be.

A végtagi érelmeszesedés következtében a vérellátásban zavar támad, ami a végtag elvesztéséhez is vezethet. Romolhat a látás és a vese működése.

eritrit-egeszseg.jpg

Az 1. típusú betegnek rendszeres inzulin injekcióra van szükségük, a hiányzó hormont csak így tudják pótolni.

A 2. típusú betegségben szenvedők többnyire súlyproblémákkal küzdenek ezért nekik először meg kell próbálni a súlyfeleslegtől megszabadulni. Szerencsés esetben ez megoldás lehet a problémára azonban ha ez kevésnek bizonyul akkor ők élhetnek a gyógyszeres kezelés lehetőségével.

Bármelyik csoportba is tartozik a beteg, fontos a rendszeres vércukorszint mérés valamint a diéta.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorbetegeknek.blog.hu/api/trackback/id/tr705204599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása