Cukorbetegeknek

Cukorbetegeknek

Cukorbetegek diétája

2018. május 17. - Katinka75

A cukorbetegség kezelésének alapja a helyes életmód kialakítása, hiszen a megfelelő étrend, a mozgás beiktatása a hétköznapokba a terápia legfontosabb része, amelyet szükség szerint gyógyszeres kezelés egészít ki.

Hazánkban is egyre nő a cukorbetegek száma, a családi hajlamon túl a helytelen életmód, a túltáplálkozás, a mozgásszegénység, valamint a stressz önmagában és együttesen is hozzájárul a betegség kialakulásához.

Ez azért különös jelentőségű, mert a 2-es típusú cukorbetegség kezdeti tünetmentessége folytán részben a fel nem fedezettség, részben pedig a kellemetlennek gondolt, és emiatt elhanyagolt diéta miatt súlyos, visszafordíthatatlan szövődmények alakulnak ki, amelyek az életminőséget jelentősen rontják.

Életmódváltoztatáson többet értünk, mint módosítani az étkezéseken, fontos a rendszeres testmozgás.

stockvault-joggers103240.jpg

A testtömeg megtartásához általában szükség van bizonyos változásokra az életmódban. Erre vonatkozóan a szakemberek személyre szabott tanácsokkal szolgálnak, amit érdemes megfogadni és betartani.

Ételeinket különböző tápanyagok alkotják, szénhidrátok, zsírok és fehérjék. Szervezetünknek energiát szolgáltatnak, de léteznek táplálékainkban olyan anyagok is, amelyek energiát ugyan nem adnak, de sejtjeink, szerveink működéséhez hasznosak vagy nélkülözhetetlenek.

A belek optimális működéséhez szükséges vízben nem oldódó rostokat ezek egyébként kémiailag szénhidrátokat, a vitaminokat, az ásványi anyagokat, a nyomelemeket, amelyek nélkül szervezetünk működésképtelen lenne.

Energiára szüksége van a szervezetünknek, de éppen csak annyira, hogy funkcióit ellássa és biztosítsa az egészséges testsúlyt.

Ideális testtömegű egyéneknek súlyuk megtartására, túlsúlyosaknak pedig tömegük csökkentésére kell törekedniük.

A tápanyagtáblázatban ezért nem csupán az élelmiszerek szénhidráttartalmára, hanem kalóriaértékére is figyelmet kell fordítani.

A cukorbetegség nem más, mint a szénhidrát-anyagcsere zavara.Az étrendben igaz ugyan, hogy a szénhidrátok a legfontosabbak, hiszen azokat számoljuk, de nem közömbös az sem, mennyi fehérjét és zsírt fogyasztanak.

A fehérje-anyagcsere végtermékeit ugyanis a vese választja ki, s mivel a cukorbetegek hajlamosak veseszövődmények kialakulására, ezért az étrendnek relatíve fehérjeszegénynek (1 g/ideális testtömeg kilogramm) kell lennie.

Ez azt jelenti, túlhaladott az a nézet, miszerint egy diabéteszesnek húst hússal kellene ennie. Ezen elméletek alternatívája lehet a hasznos újra felfedezett ételek, például a chia mag, használata,

A zsírokra pedig azért kell odafigyelni, mert túlzott bevitele elhízáshoz vezet, amelynek veszélyeiről korábban már volt szó, de a túl sok állati zsiradék emeli a vérzsírszintet is, ami további kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

A cukorbetegség étrendje gyakorlatilag megegyezik az egészséges étrend alapelveivel, a különbség csupán mennyiségi.

Nem kell a cukorbetegnek külön főzni, egyen együtt a családtagjaival, csupán annyi a teendője, hogy számolja a szénhidrátokat, de emellett figyeljen oda az energia- és zsírbevitelre is. Amennyiben néhány hét alatt, a tartott étrendi javaslatok mellett csökken a vércukorszint, a laboreredmények alapján az orvos eldönti, elegendő lesz-e a diéta, valamint a további fogyás, vagy ki kell egészíteni gyógyszeres terápiával.

A cukorbetegek nem folyamodhatnak különböző drasztikus fogyókúrás módszerekhez, esetükben az egyenletes vércukorszintet megfelelő szénhidráttartalmú diétával mindenképpen biztosítani kell, vagyis a koplalás számukra nem engedhető meg.

A megoldás tehát a lassú, de tartós fogyás, ami maximum fél-egy kiló mínuszt jelent hetente.

Az egészséges fogyás kulcsa nem más, mint az orvos vagy a dietetikus által meghatározott energiatartalom betartása a meghatározott szénhidrátbevitel és a csökkentett zsírfogyasztás mellett (1200 kcal, 130 g szénhidrát).

A mozgás egészséges és cukorbeteg embernek egyaránt jót tesz. Erősíti a szívet, a tüdőt, az izmokat, élénkít egyrészt a keringés fokozódásával, másrészt az agyban termelődő endorfinok segítségével, közérzetjavító, frissítő, ugyanakkor nyugtató hatással is rendelkeznek.

Mindig könnyű gyakorlatokkal kezdjen, s csak lassan haladjon a nehezebbek felé. Többféle mozgást is érdemes kipróbálni, a változatosság érdekesebbé teszi az edzéseket és más-más izomcsoportot mozgat meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorbetegeknek.blog.hu/api/trackback/id/tr315132338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása