Cukorbetegeknek

Cukorbeteg diéta

2018. június 25. - Katinka75

A cukorbetegség kezelésének alapja a helyes életmód kialakítása, hiszen a megfelelő étrend, a mozgás beiktatása a hétköznapokba a terápia legfontosabb része, amelyet szükség szerint gyógyszeres kezelés egészít ki.

Ideális testtömegű egyéneknek súlyuk megtartására, túlsúlyosaknak pedig tömegük csökkentésére kell törekedniük,hogy a kellemetlen szövődményeket elkerülhessék. A szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék építik fel ételeinket,szervezetünknek energiát szolgáltatnak, de léteznek táplálékainkban olyan anyagok is, amelyek energiát ugyan nem adnak, de sejtjeink, szerveink működéséhez hasznosak vagy nélkülözhetetlenek. Ez utóbbi csoportba a belek optimális működéséhez szükséges vízben nem oldódó rostokat soroljuk, ezek kémiailag szénhidrátok, a vitaminokat, az ásványi anyagokat, a nyomelemeket, amelyek nélkül szervezetünk működésképtelen lenne. Energiára szüksége van szervezetünknek, de éppen csak annyira, hogy funkcióit ellássa és biztosítsa az egészséges testsúlyt. Miután a túlsúly kedvezőtlenül hat a cukorbetegség lefolyására, a kalória-bevitel óriási jelentőségű a diabéteszben.

A 2 típusú diabétesz megelőzésében, vagy visszafordításában egyre jelentősebb szerepet kaphat a paleolit táplálkozás. Magyarországon erről Szendi Gábor írt könyvet. A paleolit táplálkozás lényege az alacsony glikémiás, egészséges zöldség, gyümölcs, állati fehérje és zsír fogyasztása, s minden gabonaféle, burgonya, kukorica, cukor és tejtermék kerülése. Több kiselemszámú vizsgálatot lefuttattak már, és mindössze pár hét alatt az inzulinrezisztencia, a vércukorszint és az inzulinszükséglet jelentős csökkenéséről számoltak be.A megfelelő diéta fontosságát senki sem vonja kétségbe. Mindkét típusú diabétesz azonban sokkal komplexebb kezelést, állandó orvosi kontrollt, és a beteg szoros és fegyelmezett együttműködését kívánja meg. A cukorbetegség nem más, mint a szénhidrát-anyagcsere zavara.

A szénhidrátok a szervezet leggyorsabban és legkönnyebben hozzáférhető energiaszolgáltatói. A táplálékkal bevitt szénhidrátok, a belekben cukorrá bomlanak le, így szívódnak fel a vérbe, és szállítódnak a sejtekhez. A cukrok egy része ott felhasználódik, más része a májban raktározásra kerül keményítő formájában, hogy szükség esetén mobilizálható legyen onnan, a maradék pedig zsírrá alakul. A felszívódás sebességének pedig a vércukoremelő hatás tekintetében van jelentősége,az egyszerű szénhidrátok gyorsan , míg az összetett szénhidrátok lassan szívódnak fel. Az egyszerű szénhidrátokat a szervezetnek nem vagy csak alig kell bontania, vagyis a cukormolekulák gyorsan bejutnak a keringésbe, alaposan megemelve a vércukorszintet, míg az összetett szénhidrátokat tartalmazó ételek szénhidrátjainak lebontásához idő kell, tehát fokozatosan jutnak be a vérbe, kevésbé emelve meg ezáltal a vér cukorszintjét. A gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételek nem fogyaszthatók, ilyen a cukor, méz,tej, kefir, joghurt, gyümölcsök, gyümölcslevek. A lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételek a teljes kiőrlésű lisztek, az ezekből készült pékáruk, barna rizs, korpás kekszek, nyers zöldségfélék. Az étrendben a szénhidrátok a legfontosabbak,azokat számoljuk, de nem közömbös az sem, mennyi fehérjét és zsírt fogyasztanak. A fehérje-anyagcsere végtermékeit a vese választja ki,s mivel a cukorbetegek hajlamosak veseszövődmények kialakulására, ezért az étrendnek fehérjeszegénynek (1 g/ideális testtömeg kilogramm) kell lennie. A zsírokra pedig azért kell odafigyelni, mert túlzott bevitele elhízáshoz vezet,a túl sok állati zsiradék emeli a vérzsírszintet is, ami további kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.A növényi eredetű élelmiszerek ugyanis, amilyenek az olajok és a margarin is, nem tartalmaznak koleszterint. A mediterrán étrend egyik alapanyaga, az olívaolaj azért olyan egészséges, mert gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyek emelik a védőfaktor (HDL-koleszterin) szintjét a vérben, míg a káros koleszterinét (LDL) csökkentik.

A komoly súlytöbblettel rendelkező betegek esetében a felesleges kilók leadásával a magas vércukorszint csökkenthető.

egeszseges_fogyokura_nincs_tiltott_elelmiszer.jpg

A cukorbetegség étrendje gyakorlatilag megegyezik az egészséges étrend alapelveivel, a különbség csupán mennyiségi,annyi a teendője, hogy számolja a szénhidrátokat, de emellett figyeljen oda az energia- és zsírbevitelre is. Néhány hét alatt, a tartott étrendi javaslatok mellett csökken a vércukorszint, a laboreredmények alapján az orvos eldönti, elegendő lesz-e a diéta, valamint a további fogyás, vagy ki kell egészíteni gyógyszeres terápiával. Inzulinnal nem kezelt cukorbetegek naponta ötször, inzulinnal kezeltek ennél többször étkeznek, meghatározott időpontban. Egyenletes vércukorszint megvalósításához egyenletesen, meghatározott időpontokban kell étkezni. Nem mellékes az sem, hogy az egyes étkezések milyen arányban tartalmaznak gyorsan és milyen arányban lassan felszívódó szénhidrátokat. Ezt részben a cukorbetegség típusa, részben egyéni különbségek határozzák meg.A számolás azonban nem elég, rendkívül fontos a nyersanyagok pontos lemérése is, amelyhez célszerű beszerezni egy levélmérleget vagy más néven "grammos" mérleget, amely maximum fél kilóig mér.

Az édes ízről persze nem kell lemondaniuk, a mesterséges édesítők nem tartalmaznak sem szénhidrátot, sem energiát, nem keverendők össze a cukorpótlókkal, melyek 100 grammja gyakorlatilag 100 g szénhidráttal egyenlő. Legjobb szomjoltó a víz, az ásványvíz, a gyümölcstea vagy akár a limonádé, amelyekből jó, ha naponta legalább másfél-két liter elfogy.

Fontos, hogy kövesse mindenben orvosa, dietetikusa tanácsait.

Cukorbetegek diétája

A cukorbetegség kezelésének alapja a helyes életmód kialakítása, hiszen a megfelelő étrend, a mozgás beiktatása a hétköznapokba a terápia legfontosabb része, amelyet szükség szerint gyógyszeres kezelés egészít ki.

Hazánkban is egyre nő a cukorbetegek száma, a családi hajlamon túl a helytelen életmód, a túltáplálkozás, a mozgásszegénység, valamint a stressz önmagában és együttesen is hozzájárul a betegség kialakulásához.

Ez azért különös jelentőségű, mert a 2-es típusú cukorbetegség kezdeti tünetmentessége folytán részben a fel nem fedezettség, részben pedig a kellemetlennek gondolt, és emiatt elhanyagolt diéta miatt súlyos, visszafordíthatatlan szövődmények alakulnak ki, amelyek az életminőséget jelentősen rontják.

Életmódváltoztatáson többet értünk, mint módosítani az étkezéseken, fontos a rendszeres testmozgás.

stockvault-joggers103240.jpg

A testtömeg megtartásához általában szükség van bizonyos változásokra az életmódban. Erre vonatkozóan a szakemberek személyre szabott tanácsokkal szolgálnak, amit érdemes megfogadni és betartani.

Ételeinket különböző tápanyagok alkotják, szénhidrátok, zsírok és fehérjék. Szervezetünknek energiát szolgáltatnak, de léteznek táplálékainkban olyan anyagok is, amelyek energiát ugyan nem adnak, de sejtjeink, szerveink működéséhez hasznosak vagy nélkülözhetetlenek.

A belek optimális működéséhez szükséges vízben nem oldódó rostokat ezek egyébként kémiailag szénhidrátokat, a vitaminokat, az ásványi anyagokat, a nyomelemeket, amelyek nélkül szervezetünk működésképtelen lenne.

Energiára szüksége van a szervezetünknek, de éppen csak annyira, hogy funkcióit ellássa és biztosítsa az egészséges testsúlyt.

Ideális testtömegű egyéneknek súlyuk megtartására, túlsúlyosaknak pedig tömegük csökkentésére kell törekedniük.

A tápanyagtáblázatban ezért nem csupán az élelmiszerek szénhidráttartalmára, hanem kalóriaértékére is figyelmet kell fordítani.

A cukorbetegség nem más, mint a szénhidrát-anyagcsere zavara.Az étrendben igaz ugyan, hogy a szénhidrátok a legfontosabbak, hiszen azokat számoljuk, de nem közömbös az sem, mennyi fehérjét és zsírt fogyasztanak.

A fehérje-anyagcsere végtermékeit ugyanis a vese választja ki, s mivel a cukorbetegek hajlamosak veseszövődmények kialakulására, ezért az étrendnek relatíve fehérjeszegénynek (1 g/ideális testtömeg kilogramm) kell lennie.

Ez azt jelenti, túlhaladott az a nézet, miszerint egy diabéteszesnek húst hússal kellene ennie. Ezen elméletek alternatívája lehet a hasznos újra felfedezett ételek, például a chia mag, használata,

A zsírokra pedig azért kell odafigyelni, mert túlzott bevitele elhízáshoz vezet, amelynek veszélyeiről korábban már volt szó, de a túl sok állati zsiradék emeli a vérzsírszintet is, ami további kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

A cukorbetegség étrendje gyakorlatilag megegyezik az egészséges étrend alapelveivel, a különbség csupán mennyiségi.

Nem kell a cukorbetegnek külön főzni, egyen együtt a családtagjaival, csupán annyi a teendője, hogy számolja a szénhidrátokat, de emellett figyeljen oda az energia- és zsírbevitelre is. Amennyiben néhány hét alatt, a tartott étrendi javaslatok mellett csökken a vércukorszint, a laboreredmények alapján az orvos eldönti, elegendő lesz-e a diéta, valamint a további fogyás, vagy ki kell egészíteni gyógyszeres terápiával.

A cukorbetegek nem folyamodhatnak különböző drasztikus fogyókúrás módszerekhez, esetükben az egyenletes vércukorszintet megfelelő szénhidráttartalmú diétával mindenképpen biztosítani kell, vagyis a koplalás számukra nem engedhető meg.

A megoldás tehát a lassú, de tartós fogyás, ami maximum fél-egy kiló mínuszt jelent hetente.

Az egészséges fogyás kulcsa nem más, mint az orvos vagy a dietetikus által meghatározott energiatartalom betartása a meghatározott szénhidrátbevitel és a csökkentett zsírfogyasztás mellett (1200 kcal, 130 g szénhidrát).

A mozgás egészséges és cukorbeteg embernek egyaránt jót tesz. Erősíti a szívet, a tüdőt, az izmokat, élénkít egyrészt a keringés fokozódásával, másrészt az agyban termelődő endorfinok segítségével, közérzetjavító, frissítő, ugyanakkor nyugtató hatással is rendelkeznek.

Mindig könnyű gyakorlatokkal kezdjen, s csak lassan haladjon a nehezebbek felé. Többféle mozgást is érdemes kipróbálni, a változatosság érdekesebbé teszi az edzéseket és más-más izomcsoportot mozgat meg.

Cukorbetegség élettani háttere

A cukorbetegség diabetes mellitus, a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. A diabetes mellitus magyarul "mézédes átfolyás"-t cukorvizelést jelent.

Az elnevezés a két fő tünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal.

A cukor feldolgozási zavara, amit egy inzulin nevű hormon hiánya okoz,és a hasnyálmirigy szigetei termelik.

A középkori orvosok a vizelet megkóstolásával állapították meg a diagnózist.

A tápcsatorna a táplálékkal felvett összetett szénhidrátokat cukorra bontja. Minden emészthető szénhidrát hasonló hatású a szervezetre, bár a lebontás sebessége fontos tényező. A cukor a bélből felszívódva a vérbe, és a test minden részére eljut.

A sejtek a cukrot energiaforrásként használják, különösen nagy mennyiségben a májsejtek és az izomsejtek képesek a cukor tárolására nagy molekulasúlyú szénhidrát glikogén formájában, és szükség szerint ebből szabadítanak fel.

Az inzulinnak még egy hatása van: ez az egyetlen hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi a zsírszövetben, és azt támogatja, hogy a zsír a raktárakban maradjon. Inzulin abszolút hiányában ezért léphet fel testsúlycsökkenés.

Cukorbetegségben inzulin hiányában vagy az inzulin hatásának csökkenésekor a sejtek az agysejtek kivételével nem tudják a cukrot a vérből felvenni, így az a vérben marad. Emellett növekedik a cukorújraképzés is a májban.

Ezek a folyamatok együttesen ahhoz vezetnek, hogy megemelkedik a vércukorszint.

Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, a sejtek inzulin hiányában nem képesek a cukor felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit.

Az 1-es típusú diabetes mellitus más néven inzulinfüggő diabetes mellitus egy autoimmun betegség, amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei.

A 2-es típusú diabetes mellitust más néven nem inzulinfüggő diabétesz az izolált szénhidrátok fogyasztása cukor, fehér liszt a magas glikémiás index okozza. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe,annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet.

paleo_tal.jpg

Az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással nem véletlenül, mivel az elhízást az izolált szénhidrátok okozzák a magas glikémiás indexük miatt.

Itt kell megjegyeznünk, hogy a dél amerikai chia magnak vércukorszint csökkentő hatása is van.

Cukorbetegség tünetei

A cukorbetegséget az abszolút vagy relatív inzulinhiány okozza. A sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit.

Az 1-es típusú diabétesz viszonylag gyorsan alakul ki,a betegséget nem ritkán egy ketoacidózisos kóma során ismerik csak fel.

A 2-es típusú általában lassan fejlődik ki, alig észrevehetően. Felismerése legtöbbször a szokásos (rutin) orvosi vizsgálat során történik, ahol az emelkedett vércukorszint, vagy a vizeletben kimutatott magas cukorkoncentráció fedi fel először a betegséget. A magas vércukorszint (hiperglikémia) következtében megnő az ürített vizelet mennyisége, mert a vesék egy bizonyos cukorszint felett (általában 10 mmol/l-től) nem képesek a cukor visszatartására, a vizelettel glükóz is ürül, és az ürülő cukor vizet ragad magával. A vízvesztés pedig szomjúságérzetet okoz.Tartós fáradtság, elhúzódó sebgyógyulás, ismételten jelentkező pattanásos bőrbetegség vagy viszketés hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre.

szem_jo_latas_omega.jpg

A hiperglikémia miatt szemészeti szövődmény is kialakulhat, látászavar is jelentkezhet, a szemlencse víztartalmának változása miatt. Lehetséges, hogy a szemészorvos a szemfenéken észlelt jellegzetes elváltozások alapján hívja fel a diabéteszre a figyelmet. Megtartott vagy fokozott étvágy mellett a testsúly csökkenhet, mivel a glükóz nem tud beépülni a szervezetbe. Bőrtünetek: viszketés , bakteriális és gombás bőrfertőzések, vöröses arcszín.

Neuropátia az idegek diabétesz során kialakuló bántalma az idegeket ellátó kis erek cukor általi károsodása okozza.

Szenzoros neuropátia, amely az érzőidegek megbetegedése, és a kezek, lábak kesztyű, illetve zokniszerűen fellépő fájdalmával, zsibbadásával jár.

Motoros neuropátia, amely az izmok sorvadását okozza. Gyakran jelentkezik a vegetatív idegek neuropátiája, ami a belső szervek működésének zavarát okozhatja: szapora szívverés léphet fel, potenciazavarok, a gyomorürülés lassulhat, székrekedés vagy éppen rohamokban jelentkező hasmenés alakulhat ki.

Diabéteszes láb szindróma a perifériás érző és mozgató, valamint a vegetatív idegek károsodása A mozgató idegek károsodása a láb izmainak sorvadását okozza. Ennek következtében a lábfej deformálódhat. Fekély képződhet, és ennek elfertőződése egy vagy több lábujj elhalásához vezethet.

A betegségre hajlamos egyéneket ma még nem lehet megóvni a betegség kialakulásától, de a rizikófaktorok csökkentése, a diagnózis korai felállítása és a kezelés mihamarabbi elkezdése a szövődmények kifejlődését csökkentheti.

Cukorbetegeknek

Az inzulint a hasnyálmirigy belsejében lévő ún. Langerhans-szigetek béta-sejtjei termelik, pusztulása következtében az inzulintermelés a szervezetben csökken, vagy megszűnik. Az inzulin hiányából fakadó komplex anyagcserezavar. A fiatalkori diabétesz inzulint igényel, míg a felnőttkorban kialakuló cukorbetegség többnyire diétával, gyógyszerekkel életmód változtatással kezelhető.

A cukorbetegségnek többféle típusa létezik. A felnőttkorban kialakuló cukorbetegség életmódbeli változtatásokkal, és bizonyos kockázati tényezők kerülésével megelőzhető.

fogyas_egeszseg.jpg

A környezeti ártalmak, és az emberek általános egészségi állapota miatt, vált fontos kérdéssé az egészséges táplálkozás. A rostokban gazdag étrend, a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alapja,a betegségekkel szemben ellenállóvá teszi a szervezetet.

Az elhízás a betegség fő kiváltó oka, több kockázati tényező is kapcsolódik a cukorbetegséghez, a fogyás csökkentheti a kockázatot. Sokaknak nagy küzdelem hosszabb távon megtartani  a súlyt.

Cukorbetegség szövődményei

A leggyakoribb szövődményei

  • A szem ideghártyájának, a retinának károsodása fokozatos látásromlást eredményezhet.
  • A vese kisereinek károsodása, mely fehérjevizelést, magas vérnyomást, végül veseelégtelenséget okozhat.
  • Érzéskiesések, fájdalom, vegetatív működési zavarok léphetnek fel.
  • A vegetatív zavarok közé tartozik az impotencia, hasmenés vagy székrekedés, fokozott izzadás, szapora szívverés.
  • Nagyerek betegségei érelmeszesedés alakulhat ki bármely verőérben. A végtagon érelzáródást okozó érelmeszesedés, koszorúér-betegség, agyér-betegségek.
  • A fekélyes, diabéteszes láb a talp egyes pontjaira jutó nyomás megemelkedik, és a túlnyomást a beteg érzéskiesés miatt többnyire nem érzi, szövetelhalást okoz.
  • Fekély képződhet és ennek elfertőződése egy vagy több lábujj elhalásához vezethet.

A cukorbetegség ma még nem gyógyítható betegség. A kezelés élethosszig tart, a vércukor megfelelő szinten tartásával a beteg életkilátásait meghatározó szövődmények megelőzését jelenti.

elegedetteletomega3.jpg

Az egyre korszerűbb tabletták, inzulinok és adagolási módszerek térhódításával a betegek kezelése és  együttműködési készsége jelentősen javult, mely egyre javuló életkilátásokat tesz lehetővé.

A cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség legfontosabb tünete a magas vércukorszint. A magas vércukorszint károsítja az idegeket és az ereket, emiatt különböző szövődmények, szívbetegség, stroke, vesebetegség, vakság és érszűkület alakul ki.

A 1-es típusú cukorbetegség tünetei, a szomjúság, a gyakori vizelés, az állandó éhség, a kimerültség, az akaratlan fogyás, a lassan gyógyuló sebek, a száraz és viszkető bőr, a láb érzéketlensége, valamint a homályos látás. Fontos kiemelni, hogy nem minden cukorbetegnél jelentkeznek ezek a tünetek.

eritrit_1.jpg

A 2-es típusú betegségnél az esetek többségében tünetszegényen alakul ki, de altesti viszketés, visszatérő gombás fertőzések, nehezebben gyógyuló sebek, vagy az 1-es típusnál említett panaszok enyhébb formái felhívhatják rá a figyelmet.

Fokozatosan alakul ki, és esetleg csak egy szemfenéki vizsgálatnál vagy egy lábzsibbadást követő ellenőrzésnél,  vagy más okból végeztetett vizeletvizsgálat kapcsán derül ki.

Cukorbetegség

Étkezés után, a vércukorszint emelkedni kezd, a szervezet arra törekszik, hogy ezt a szintet csökkentse, ha a folyamatban zavar keletkezik, akkor cukorbetegség alakul ki.

Ehhez azonban számos tényező járulhat hozzá, az egyik legalapvetőbb ok az elhízás. A mozgásszegény, stresszes életmód szintén alapot adhat a kialakulásához. A tünetek a cukorbetegség típusától függően változhatnak.

erythritol.jpg

Az 1. típusú cukorbetegségben szenvedők szervezete nem tudja előállítani a megfelelő mennyiségű inzulint,nekik azt mesterséges úton pótolni kell injekcióval. Ennek több fajtája is létezik, hogy melyik típusát alkalmazzák az injekciók változatainak az attól is függ, hogy a beteg vércukorszintje mennyire stabil a nap folyamán.

Az 1-es típusú cukorbetegségnél tünet lehet a megnövekedett vizeletmennyiség, állandó szomjúságérzet, fáradékonyság, fejfájás és a súlyvesztés azonos táplálkozás mellett.

A 2. típusú cukorbetegségnél hasonlóak a tünetek csak a kialakulás folyamata lassabb. Ők nem szenvednek az inzulin abszolút hiányától. Náluk a kialakulás fő oka az elhízás. Ebből következően az elsődleges cél a testsúly csökkentése, amely a vércukorszint helyreállítását célozza meg.

Aki ebbe a kategóriába tartozik annak először meg kell próbálni a felszedett súlyfelesleget leadnia természetes módon, mert az ő esetükben a magas vércukorszintet ez okozhatja,ha ez nem sikerül akkor lehet a gyógyszeres kezelést alkalmazni.

A diabétesz korai felismerése akár életet is menthet, ha már kialakult nagyon fontos, hogy megfelelően kezelve legyen, mert súlyos szövődményei lehetnek.

A cukorbetegség súlyos betegség, vigyázzon egészségére.

Cukorbetegség oka

A cukorbetegség (diabetes mellitus - édes vizelés) a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.

Cukorbetegségben az inzulin csökken vagy hiányzik, ezért a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni.

A vérből a szőlőcukor a vizelettel kiürül, innen a betegség neve.

A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség áll fenn, ha éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb.

Az éhgyomorra mért vércukor 6,1 - 6,9 között van, azt károsodott éhomi vércukorértéknek nevezik. Ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 - 11,1 mmol/l között van, az a csökkent cukortolerancia.

A két eltérés még nem azonos a cukorbetegséggel,már fokozott érrendszeri rizikót jelentenek, ilyenkor bevezetett életmódváltozások hatására még van esély a cukorháztartás normalizálódására.

A cukorbetegségben szenvedő betegek száma világszerte rohamosan emelkedik,ez alól hazánk sem kivétel. A 2004-es adatok alapján mintegy félmillió diabeteszes egyénnel számolhatunk Magyarországon. A kezelt betegek számának többszöröse lehet a fel nem ismert cukorbetegség.

Melynek okai típusok szerint változik.

1 típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek pusztulnak. Ez a szigetsejtek elleni autoimmun-reakció következménye. Bármely életkorban kialakulhat. A betegség csak inzulinpótlással kezelhető.

2 típusú cukorbetegség kialakulásának középpontjában az inzulinrezisztencia áll, melyet a hasi zsírszövet mennyiségének felszaporodása okoz.

egeszseges_etrend.jpg

A betegség kezdetén még vércukoreltérés nem jelentkezik, a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelése miatt. A betegség előrehaladtával a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik az inzulinrezisztenciához képest, ekkor alakul ki csökkent glükóztolerancia, majd diabetes.

Cukorbetegség diabetes mellitus

A cukorbetegség a cukormolekula feldolgozási zavara, melyet a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya vagy a sejtek érzéketlensége okozza, vagy mindkettő. A sejtek inzulin hiányában nem képesek a cukor felvételére, a vércukorszint megemelkedik. A magas vércukorszint következtében megnő az ürített vizelet mennyisége, a vesék egy bizonyos cukorszint felett nem képesek a cukor visszatartására, a vizelettel a cukor is ürül, és az ürülő cukor vizet ragad magával.

Diabetes mellitus magyarul "mézédes átfolyás"-t (cukorvizelést) jelent a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. Az elnevezés a két fő tünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal. A táplálkozás során bevitt szénhidrátokat a tápcsatorna cukormolekulára bontja, minden (emészthető) szénhidrát hasonló hatású a szervezetre,de a lebontás sebessége fontos tényező. A cukor a bélből felszívódva a vérbe kerül, ezzel egyidőben a hasnyálmirigy szigeteiben termelődött inzulint juttat a keringési rendszerbe,ezek kis pórusokat nyitnak a sejtmembránon, amin keresztül a cukor a sejtbe áramlik, a máj-, izom- és zsírsejtekhez. A sejtek a cukormolekulákat energiaforrásként használják, valamint a sejtek (különösen nagy mennyiségben a májsejtek és az izomsejtek) képesek a cukor tárolására is nagy molekulasúlyú szénhidrát (glikogén) formájában, és szükség szerint ebből felszabadítani. A vércukorszint még egy hosszabb-rövidebb böjt alatt is a normális tartományban marad, mert a májban folyamatos szőlőcukor-újraképzés (glükoneogenezis) zajlik. A glükoneogenezist két hormon szabályozza: az inzulin, gátolja és a glukagon, serkenti. A máj inzulin hiányában  mindig több szőlőcukrot képes termelni. Ez magyarázatot ad arra, miért lehet a cukorbetegeknek a táplálék felvételétől függetlenül magas vércukorszintje. Cukorbetegségben inzulin hiányában a sejtek,az agysejtek kivételével nem tudják a cukrot a vérből felvenni, így az a vérben marad.A májban tovább növekedik a glükózújraképzés megemelkedik a vércukorszint, a szabályozás felborul.

A cukorbetegségnek több típusa van, a kialakulás okai, típusai miatt a kezelések eltérnek. Az 1 típus autóimmun betegség amit az inzulin abszolút hiánya okoz.A beteg azonnal inzulinfüggő. Bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges.

cukorbetegseg.jpg

A 2-es típusú az izolált szénhidrátok fogyasztása (cukor, fehér liszt stb.) okozza. Ezek gyorsan szívódnak fel a vérbe, egyre nagyobb inzulintermelésre serkentik a szervezetet. Mivel nem inzulinfüggő,eleinte tünetmentes az orvos különböző szövődmények kapcsán diagnosztizálja csak a kort. A 2-es típusú betegek száma drámaian növekszik, a fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt. A betegek 80%-a elhízott, többségük magas vérnyomástól is szenved. A betegség általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki. Manapság az elhízás gyermek- és serdülőkorban is jelentkező rohamos terjedésével ebben a korban is egyre több diabétesz jelentkezik. Hogy miről lehet ráismerni? A tünetekről egy másik fejezetben szólunk.